חווית העובד בארגון: החל משלב הראיון ועד להכשרה ופיתוח
דרך של עובד בארגון יכול להיות פתלתלה, ויש דבר אחד חשוב ביותר שהמנהלים צריכים לקחת לתשומת לבם לכל אורכה: החוויה שלו.
חווית עובד מתייחסת למכלול התחושות שנובעות מהאינטראקציה של העובד עם הארגון ואנשיו לאורך כל הדרך – החל בתהליך המיונים, הקבלה והאונבורדינג, דרך היחסים עם ההנהלה והתנאים שמסופקים לו בשוטף, ועד לאופן בו הוא מסיים את דרכו בארגון.
איך דואגים שחווית העובד תהיה חיובית לאורך כל הדרך, ולמה זה בעצם כל כך משמעותי? הקדישו 4 דקות לקריאה ונעשה לכן סדר.
.png)
התחלה ברגל ימין: תהליך הראיון כבסיס לחוויית העובד
יש הזדמנות אחת להותיר על העובד/מועמד רושם ראשוני חיובי, ואנחנו ממליצים בחום לנצל אותה.
חווית עובד מתחילה להתבסס, בשלב המיונים הראשוניים, כשהעובד הוא רק מועמד.
בשלב המיונים, המועמד חווה את הממשק הראשוני שלו עם נציגי הארגון. בין אם החוויה טובה או פחות – הכל מתוייק אצלו אוטומטית ב"קלסר" חווית העובד. למה מומלץ שהיא תהיה מוצלחת? לשלב הזה, שניתן גם לכנות 'חווית מועמד', יש השפעה מהותית לא רק על מידת הרצון שלו להתקבל לעבודה, אלא גם על עמדתו ותפיסתו לגבי הארגון בהמשך כעובד מן המניין.
סקר של גאלופ (2024) בחן עובדים שעברו לעבודה חדשה במהלך חמש השנים האחרונות, ומצא שיש קשר בין חווית מועמד מוצלחת לשביעות רצון העובד לאורך זמן; עובדים שחוו חווית מועמד מוצלחת נוטים להסכים שהם מחוברים לתרבות הארגונית של החברה פי 3.2 יותר מאלו שלא, ולהיות מרוצים יותר מעבודתם פי 3. במילים פשוטות, התחלה חיובית = המשך חיובי.
בגאלופ בחנו גם אילו היבטים (מלבד נושא השכר) הכי השפיעו על החלטת העובדים לקבל הצעת עבודה. בראש הרשימה: ניהול ראיונות מסודרים ומקצועיים, קבלת יחס מכבד ואדיב, ושקיפות לגבי התרבות הארגונית והערך המוסף שניתן לעובדים.
הצעדים הראשונים בארגון: קליטה והדרכה שמעצבים את העתיד
תהליך קליטת עובדים (או אונבורדינג) מהווה חלק בחווית העובד, והוא הרבה מעבר לענייני הבירוקרטיה והשלום-שלומים של היום הראשון. כשמו כן הוא – תהליך מתמשך הכולל המון שלבים חשובים: היכרות עם הצוות והמנהלים, הכשרה וחפיפה, הצבת יעדים – הכל כדי להבטיח שהעובד מודע למהות תפקידו ולתחומי האחריות שלו, ולתת לו את כל הכלים להם הוא זקוק כדי לשגשג.
לשלב זה חשיבות עצומה בעיצוב התפיסה והמחויבות של העובד החדש כלפי הארגון. מחקר של קבוצת Brandon Hall מצא שתהליך קליטה חיובי ומעמיק יכול להגביר שימור עובדים חדשים ב-82% ולשפר את הפרודוקטיביות שלהם ביותר מ-70%. ככלל, זה מביא אותם להיות מעורבים יותר, כך שהסיכוי שהם יעזבו פוחת, והארגון הוא זה שמרוויח.
הכשרה מקצועית: המפתח לצמיחה ולשביעות רצון בעבודה
חווית עובד מוצלחת הולכת יד ביד עם שביעות רצון גבוהה.
בפן המקצועי, הקניית הכלים, המיומנויות והידע הנדרשים לעובדים הם א'-ב'. לא רק שהכשרת מקיפה של העובדים מאפשרת להם לבצע את תפקידם בצורה מיטבית, הגישה למידע וכלים חדשים עוזרת להם לשמור על מוטיבציה ופרודוקטיביות לאורך זמן.
תוכניות הכשרה הכוללות סדנאות מקצועיות, קורסים מקוונים וליווי מקצועי שוטף, יכולים להפוך את העובדים למעורבים יותר, למשוך כישרונות פוטנציאליים ולהניע תוצאות עסקיות. במובן זה, השקעה בצמיחת העובדים תורמת להצלחה הארגונית בטווח הארוך.
אנחנו דוגלים בכך ששדרוג ארגז הכלים המקצועי של העובד, בשילוב הקניית משמעות ותחושת עצמאות, הם שהופכים אותו בסופו של דבר לטוב יותר. כדי לוודא שהחוויה שלו העובד אופטימלית, לא מספיק ניהול סטנדרטי, אלא ליווי מקצועי-מנטורי שייתן לו ערך מוסף מהותי.
הערכת ביצועים ומשוב: לבנות קשרי אמון דרך תקשורת פתוחה
הערכת ביצועי עובדים מאפשרת לארגון לאתר את המשאבים החיוניים בארגון לצד נקודות חלשות שדורשות שיפור, ולהבין עד כמה כל אחד מהעובדים אפקטיבי, ממלא את מה שמוטל עליו באופן איכותי, ובמילים אחרות – עד כמה הוא בעל ערך.
העובדים יכולים להרוויח מהערכת הביצועים שלהם; זוהי הזדמנות עבורם לראות באופן ברור מהם תוצרי העבודה שלהם, מה שגם יכול להוביל להעצמת תחושת האחריות המקצועית. בכך, הם מונעים יותר לעשייה והמוטיבציה שלהם להשלמת היעדים האישיים צומחת.
את שיחת המשוב חשוב לנהל בצורה מקצועית ומכובדת, תוך התמקדות בנקודות החוזקה של העובד והצעת דרכים לשיפור, כך שהיא תוכל להוות עבורו מקפצה להתפתחות מקצועית.
חוויות יומיומיות בעבודה: יצירת סביבת עבודה שתורמת לרווחה האישית
לסביבת העבודה יש אימפקט עצום על הצוות, הן בפן הרווחה האישית והן בפן המקצועי. לפי הספרייה הלאומית לרפואה (NLM), היא משפיעה על המוטיבציה, ההתלהבות, היצירתיות והיעילות של העובדים.
מה הופך סביבת עבודה למיטבית?
- מקום עבודה מרווח, מעוצב ונעים יכול ליצור אווירה חיובית ולהפוך את סביבת עבודה למהנה יותר.
- גישה לטכנולוגיה חדשנית היא חיונית לשמירה על זרימת העבודה והפרודקטיביות של העובדים.
- תרבות ארגונית חיובית היא בעלת השפעה מכרעת על סביבת העבודה ועל שביעות רצון העובדים. ארגון שדוגל ברווחת העובד ובאיזון בית-עבודה, נוהג בתקשורת ושקיפות, מעודד צמיחה מקצועית ומכיר בהישגים של הצוות, מרוויח עובדים מלאי מוטיבציה לתת תפוקה מירבית.
חגיגה והוקרה: איך מתנות ושגרה של הכרת תודה משפיעים על חוויית העובד
הכרת תודה והבעת הערכה מצד הארגון הן חלק בלתי נפרד מיצירת חווית עובד חיובית. כולם רוצים לקבל חיזוק חיובי על העשייה שלהם (גם אם מדובר בעבודה השוטפת), וזה יכול לבוא לידי ביטוי מילולית – בתודה פנים מול פנים או בפרגון מול כל הצוות בהאפי האוור, במייל, בבונוס או באמצעות מתנה בליווי ברכה אישית (קראתן לנו?).
מתנה מותאמת אישית יוצרת חוויה זכירה ומשמעותית עבור העובד (על פי מחקר שנסקר ב-forbes.com), ומעבירה לו מסר שרואים אותו ומעריכים אותו. וזה פשוט ונגיש מתמיד – כל מה שצריך זה להיכנס למערכת BUYME for Business לביקור זריז (5 דקות, גג), להזמין איזו מתנה שרוצים מהמגוון העצום, לצרף כמה מילים מהלב, ולתזמן את מועד השליחה. זה יכול להיות לכבוד החג, ליום ההולדת, כדי לחגוג נקודת ציון משמעותית או סתם כי התחיל שבוע חדש ובא לכם להפיץ קצת אושר.
סיום מחזור החיים בארגון: איך להיפרד מעובדים בצורה שמכבדת את החוויה
תהליך הפרידה מעובד שעוזב את הארגון (מה שהחבר'ה ב-HR מכנים אופבורדינג) הוא חלק אינטגרלי מחווית העובד שלו, ולכן חשוב שהוא יהיה מכבד וחיובי לא פחות מתהליך הקליטה.
נכון, פרידות יכולות להיות דבר מעציב או אפילו מתסכל, אבל זה בדיוק הזמן להביא לידי ביטוי את הערכים והחזון של הארגון. בין אם מדובר בעובד שהתפטר, פוטר או פרש, חשוב שתהליך האופבורדינג יתנהל באופן מכובד, ולשאוף לסגור את ההתקשרות בנימה כמה שיותר חיובית תוך שמירה על האינטרסים של כל הצדדים המעורבים. ככל שתהליך הפרידה יותיר רושם חיובי אחרון אצל העובד שעוזב והעובדים הנותרים, כך יושפע לטובה המוניטין של הארגון. זכרו שעובדים מאושרים (בהווה ובעבר) הם שגרירים לכל דבר.
ממליצים בחום לארגן אירוע פרידה לעובד העוזב, גם אם במסגרת מצומצמת. זו דרך נוספת להביע לו כבוד והערכה, ולהשאיר רושם חיובי מתמשך. אל תשכחו גם מתנה, כן? 🎁